Україна створила морські дрони ЗРК: аналітики оцінили нову зброю

Україна створила морські дрони ЗРК: аналітики оцінили нову зброю

Тепер росіянам значно складніше боротиметься з морськими безпілотниками України.

Росіяни заявили про знищення українського морського дрону, оснащеного ракетами «повітря – повітря». Поява такої зброї у ЗСУ була очікуваною і необхідною, пише військово-аналітичний портал Defense Express.

На кадрах, опублікованих росіянами, видно спроби російського вертольота знищити морський дрон. Зрештою, це вдається зробити. Але оприлюднені кадри свідчать, що дрон справді був споряджений ракетами. Додаткових систем наведення на борту безпілотного катера не видно, але, як зазначають аналітики, ракети Р-73 (а саме про них заявили росіяни) мають власну головну інфрачервону самонаведення.

Аналітики зазначають, що раніше вже фіксувалися досить успішні спроби поставити на наземні платформи ракети Р-73, призначені для використання на винищувачах. Такі ерзац-ЗРК створювали у Югославії та Індії. Так що нічого фантастичного в установці цих ракет на морський дрон немає, хоча це набагато складніше, ніж у випадку із наземними платформами.

– Зокрема, є величезні проблеми з тим, що морська вода є досить агресивним середовищем і саме тому зазвичай морські зенітні ракети мають контейнерний запуск. І це не кажучи про хитку, – кажуть у Defense Express.

Також аналітики назвали ймовірну причину того, чому дрон не зміг збити російський гелікоптер, який його атакував. Справа в тому, що ракети завжди мають не лише максимальну, а й мінімальну дальність дії. Саме ракета Р-73 може перехоплювати повітряні цілі лише з відривом понад 300 метрів: ближче – немає. А як видно на відео, російський вертоліт знаходився зовсім поряд із морським дроном.

Оскільки саме гелікоптери стали для росіян основним засобом знищення українських морських дронів, поява дронів-ЗРК була очікуваною і вкрай необхідною, кажуть аналітики.

Про це повідомляє сайт ЮА Обозрєватель, з посиланням на Хартія 97