У КНДР помер головний пропагандист сім'ї Кім Чен Ін

У КНДР помер головний пропагандист сім'ї Кім Чен Ін

Він вибудовував культ особистості правлячої династії.

У середу, 8 травня, у Північній Кореї помер Кім Кі Нам – головний пропагандист правлячої династії Кімов.

Про це повідомляє BBC з посиланням на північнокорейські державні агенції.

Зазначається, що він помер через похилого віку та «поліорганну дисфункцію», від якої лікувався з 2022 року.

Пропагандист провів десятиліття, будуючи культ особи навколо правлячої династії Кімов.

Сам північнокорейський диктатор Кім Чен Ин відвідав його похорон рано-вранці 8 травня і віддав данину пам'яті «ветерану-революціонеру, який залишався безмежно відданим» режиму.

Південнокорейське інформаційне агентство Yonhap порівняло його з головою пропаганди нацистської Німеччини Йозефом Геббельсом, широко відомим своєю мантрою «повторюйте брехню досить часто, і вона стане правдою».

У 1966 році його призначили заступником директора Департаменту пропаганди та агітації Пхеньяна, де він тісно співпрацював із Кім Чен Іром, попередником та батьком нинішнього лідера Кім Чен Ына.

Пізніше Кім Кі Нам очолив департамент, відігравши вирішальну роль у формуванні меседжів країни, оскільки він служив сімейній династії, яка стала найдовшою у світі.

За повідомленнями, він мав близькі стосунки з Кім Чен Ыном, а деякі ЗМІ навіть називали їх «супутниками».

У 1970-х роках Кім Кі Нам очолив державний рупор, газету Родонг сінмун.

Його відділ пропаганди утримував контроль над комунікацією та інформаційними потоками в державі та за її межами.

Як пише BBC, одним із прикладів того, як запрацювала пропагандистська машина, стала раптова смерть Кім Чен Іра у 2011 році. Це прискорило сходження його сина Кім Чен Ына на посаду лідера країни, якому на той час було всього 20 років.

«Жодна сила на землі не може зупинити революційний прогрес нашої партії, армії та народу під мудрим керівництвом Кім Чен Ына. Під керівництвом Кім Чен Ына ми маємо перетворити нашу скорботу на силу і мужність і подолати нинішні труднощі», — йшлося в одному з перших повідомлень державного агентства після смерті Кім Чен Іра.

Він також був одним із небагатьох північнокорейських чиновників, який відвідав Південну Корею — там він очолив делегацію на похороні колишнього президента Південної Кореї Кім Де Чжуна у 2009 році.

Про це Інформує сайт UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97