WSJ: Розгнівані сім'ї зниклих безвісти російських солдатів кидають виклик Путіну

WSJ: Розгнівані сім'ї зниклих безвісти російських солдатів кидають виклик Путіну

За оцінками США, понад 300 тисяч російських військовослужбовців було поранено або вбито.

З того часу, як президент Путін вторгся в Україну, РФ направила сотні тисяч росіян на поля битв, які перетворилися на склепи. Тепер матері та дружини російських військовослужбовців, доля яких невідома, стали одними з найзапекліших критиків військових зусиль Росії, кидаючи таким чином публічний виклик Путіну та побудованій ним авторитарній системі, пише The Wall Street Journal. «Уніан»).

– Горе і гнів посилюються відсутністю прозорості з боку російського уряду щодо солдатів, які зникли безвісти або, ймовірно, мертві. У російських соціальних мережах з'явилися групи, в яких беруть участь десятки тисяч родичів і друзів солдатів, які зникли безвісти, де вони діляться інформацією в надії з'ясувати, що ж сталося, – йдеться в публікації.

Все це ставить під сумнів твердження Кремля про те, що росіяни підтримують війну в Україні та готові заради неї пожертвувати своїми близькими.

– Хоча напруженість поки не становить серйозної загрози для Путіна, зрештою, вона може перерости в ширшу інакомислення. Кремль заборонив висвітлення війни всередині країни і не повідомляє жодних офіційних даних про солдатів, які зникли безвісти. Востаннє Міністерство оборони Росії надавало публічні дані про кількість своїх солдатів, які загинули в Україні, у вересні 2022 року, коли повідомлялося, що загинуло 5937 людей. За оцінками США, понад 300 тисяч російських військовослужбовців було поранено або вбито, – пише WSJ.

Сергій Кривенко, керівник російської правозахисної організації «Громадянин. Армія.Право», яка виступає за інтереси російських солдатів, заявив, що військові «не готові до такого обсягу втрат» і не мають спеціальних підрозділів, відповідальних за евакуацію полеглих солдатів з поля бою. Також існує думка, що загиблих бійців кидають, щоб не виплачувати компенсації їхнім сім'ям.

Ні Кремль, ні Міноборони РФ не відповіли на прохання прокоментувати твердження про те, що РФ кидає своїх загиблих на війні та навмисно занижує втрати.

Також у статті зазначається, що у квітні 2023 року Держдума Росії прийняла поправки до Цивільного кодексу, які дозволяють солдатам, які воюють в Україні, оголошуватися зниклими безвісти або загиблими протягом шести місяців за відсутності інформації про їхнє місцезнаходження.

Про це Пише сайт ЮА Обозрєватель, з посиланням на Хартія 97