В Індії заарештовано групу російських вербувальників на війну проти України.

В Індії заарештовано групу російських вербувальників на війну проти України.

Вони діяли через соцмережі.

В Індії заарештували чотирьох людей, які вербували місцевих жителів для участі у війні Росії проти України, повідомило індійське Центральне бюро розслідувань (CBI) у соціальній мережі X (колишній Twitter). The Moscow Times.

За даними слідства, зловмисники шукали потенційних найманців у кількох штатах. Вони діяли через соцмережі та місцевих рекрутерів, пропонуючи «високооплачувану роботу в Росії». Молодим людям вербувальники обіцяли допомогу з вступом до приватних вишів Росії, а також безкоштовне продовження візи.

Двом індійцям вони пообіцяли посади «помічників» у російській армії. Тих, хто погодився після приїзду до Росії, відправляли на військову підготовку, а потім проти волі — до зони бойових дій, зазначає CBI.

Ключовим учасником схеми виявився громадянин Індії Ніджіл Джобі Бенсам зі штату Тамілнад. До цього він працював у Росії перекладачем. Візи та квитки до Росії оформлював індієць Ентоні Майкл Елагован, що проживає в штаті Мумбаї. Обох було затримано та заарештовано наприкінці квітня.

Напередодні, 7 травня, оперативники затримали ще двох вербувальників у штаті Керала — Аруна Норберта та Йесудаса Пріяна. Слідство вважає їх основними рекрутерами мережі. При цьому розслідування щодо них ще продовжується, додали в бюро.

Про це Інформує ресурс UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97