СБУ розкрила мережу змовників, які готували вбивство Зеленського, Буданова та Малюка

СБУ розкрила мережу змовників, які готували вбивство Зеленського, Буданова та Малюка

До неї входили полковники Управління державної охорони.

Контррозвідка та Служба безпеки України викрили мережу агентів, які виконували вказівки Федеральної служби безпеки Росії та планували вбити президента України Володимира Зеленського та інших представників найвищого військово-політичного керівництва країни.

Окрім Зеленського, російські спецслужби також планували вбити голову СБУ Василя Малюка, голову ГУР Кирила Буданова та інших високопосадовців.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

«Реалізувати плани мала агентурна мережа, яку завчасно викрила Служба безпеки України за сприяння керівництва Управління державної охорони. До складу мережі, діяльність якої ФСБ курирувала з Москви, входили двоє полковників УДО, які «зливали» секретну інформацію РФ», – йдеться у повідомленні.

Одним із завдань агентурної мережі був пошук виконавців плану ліквідації серед військовослужбовців, наближених до охорони Зеленського. Виконавці мали взяти верховного головнокомандувача в заручники, а потім убити.

Також ворог планував ліквідувати:

голову СБУ Василя Малюка;

керівника Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони Кирила Буданова;

інших високопосадовців.

Як приклад, ворог планував ліквідувати Буданова перед Великоднем.

У чому полягав план

План полягав у тому, щоб завербований агент спостерігав за переміщенням керівника ГУР під охороною та передавав необхідну інформацію. Після цього за координатами будинку планувалося завдати ракетного удару.

«Потім збиралися атакувати дроном людей, які залишилися на місці поразки. Після цього росіяни планували потрапити ще однією ракетою, зокрема, для знищення слідів», – додає СБУ.

Затримання полковників УДО

Озброєння для ворожого агента забезпечив полковник УДО, який привіз до Києва:

FPV-дрони;

заряди для РПГ-7;

протипіхотні міни МОН-90

СБУ фіксувала поїздки полковника УДО за дронами та вибухівкою до іншого регіону України. Зокрема, фіксувалися розмови потенційного виконавця теракту з «куратором» із Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії.

Обох було затримано.

За інформацією джерел РБК-Україна у спецслужбах, затриманого звуть Андрій Гук, він є начальником одного із департаментів Управління держохорони. Гука підозрюють у зборі та передачі інформації щодо осіб, що охороняються.

Хід операції особисто контролював Малюк

Як розповів голова СБУ Василь Малюк, про спецоперацію знав обмежене коло осіб. Зокрема, її хід він контролював особисто. Теракт, за його словами, мав стати «подарунком» диктатору Володимиру Путіну до інавгурації. Втім, єдине, що отримав останній – провал російської спецслужби.

Хто готував теракт

Як зазначає СБУ, ФСБ Росії вкотре підтвердило статус терористичної організації. Організацією теракту займалися співробітники 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби. Мова йде про:

Максима Мишустіна;

Дмитро Перлін;

Олексія Корнєва.

СБУ додає, що Перлін у січні 2022 року став куратором “кротів”, які були завербовані до повномасштабного вторгнення Росії. Перед цим ними «займався» Корнєв.

«Так, перед початком повномасштабної війни Корнєв провів низку законспірованих зустрічей із полковником УДО на території сусідніх європейських держав. Також за кордоном зазвичай передавалися кошти для агентів», – додає СБУ.

У зловмисників було проведено обшуки, під час яких виявили та вилучили відповідні засоби поразки, а також інші докази злочинної діяльності.

Що загрожує зловмисникам

Затриманим повідомлено про підозру за статтями Кримінального кодексу України:

ч. 2 ст. 111 – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;

ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 – приготування до терористичного акту.

Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їм загрожує довічне позбавлення волі.

Про це Інформує своїх читачів видання UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97