«На цих заходах не було радянського офіціозу»

«На цих заходах не було радянського офіціозу»

Білоруський опозиціонер розповів, яке свято має прийти на заміну 9 травня.

Чи є 9 травня для білорусів святом? Білоруський опозиційний політик, голова руху солідарності «Разам» В'ячеслав Сівчик у коментарі до сайту Charter97.org висловив думку, що в нашій країні має з'явитися День пам'яті жертв та героїв Другої світової війни:

— Я хотів би нагадати, що Друга світова війна торкнулася не просто всієї Білорусі — немає жодної білоруської родини, в якій не було б жертв через цю війну. Як тільки Білорусь позбавилася влади комуністів, то виникла традиція (початок їй поклало Білоруське об'єднання військових, яке очолював на той час Микола Статкевич) проводити акції 8 травня, де шанувалася пам'ять і жертв, і героїв Другої світової війни. На цих заходах не було радянського офіціозу, який вигадав Сталін зі своїм 9 травня. Безумовно, Білорусь входить до переможців над нацистським режимом, але це була перемога для всього світу, а не тільки для білорусів.

Я завжди пишався, що рух солідарності «Разам» одразу приєднався до цих акцій. 1996 року виникла ще одна традиція — біля пам'ятника Борису Окрестину ми робили колективне фото. Ті, хто за останній рік був незаконно заарештований і кинутий до ізолятора, розташованого на провулку Окрестина. Часто це були такі відомі люди, як Валерій Щукін, Микола Статкевич, Павло Северинець. Багато хто за 30 років диктатури має такі знімки біля пам'ятника молодому льотчику, який загинув, борючись проти нацистів. Сьогодні, на жаль, його ім'ям названо концтабір, у якому жорстоко знущаються з білорусів.

Моя думка абсолютно однозначна — білоруси мають мати День пам'яті жертв і героїв Другої світової війни. Чи не сталінське 9 травня, а 8 травня. Треба розуміти, що білоруський режим сьогодні ґрунтується одночасно і на сталінізмі, і на гітлеризмі. І слова Лукашенка, що не все так однозначно з Гітлером, це він про себе говорив. У моменті, коли він давав інтерв'ю німецьким журналістам, він був злочинцем, абсолютно незаконно захоплюючи владу над білоруським народом.

Дуже сумно, що цей персонаж досі керує Білоруссю. Всі ці роки представники Німеччини та інших країн із ним контактували, мали не лише торговельні та політичні зв'язки. Це насправді дуже страшно, бо нацизм був остаточно переможений. І відродився він якраз за допомогою Лукашенка, Путіна та комунізму. Ось таке вийшло досить дике поєднання двох тоталітарних ідеологій, які розквітли саме через чудовисько Лукашенка.

— Багато політиків відмовилися від поїздки до Москви на парад 9 травня, але не Лукашенка. З чим це пов'язано?

— У нього зараз не те становище, щоб він міг відмовитися від цієї поїздки, тут є два цікаві моменти. Прихід Лукашенка до влади ми, керівництво БНФ, розцінювали як прихід до влади нижчих та середніх ланок колишніх радянських спецслужб через президентські вибори. Це був такий полігон, який практично підготував прихід Путіна до влади Росії. Природно, центр імперії перебуває у Москві, а Лукашенку мріяли очолити цю імперію ще за Єльцина. Але вони розбилися, коли з'явився Путін.

Вони один одного, м'яко кажучи, не люблять, постійно між собою конфліктують. Згадаймо газові війни, сценарії останніх виборчих фарсів, які були різними у Путіна та Лукашенка.

Однак Лукашенко чітко розуміє, що його господарі перебувають у Москві. Нині там цікава ситуація склалася. Це другий момент. Адже очевидно, що 2020 року він брав обов'язок перед Путіним, що це останні його «вибори». Зараз же Лукашенко викручуватиметься, щоб у черговий раз провести виборчий фарс за своїм обранням.

Якщо вам сподобалася стаття, ви можете підтримати сайт Charter97.org:


РОЗРАХУНОК МУЛЬТИВАЛЮТНИЙ РАХУНОК ДЛЯ ПОЖЕРТВУВАНЬ:

Назва банку: Bank Millennium SA Адреса: ul. Stanislawa Zaryna, 2A, 02-593, WarszawaIBAN: PL 97 1160 2202 0000 0002 1671 1123SWIFT: BIGBPLPWНазва власника рахунку: Fundacja “KARTA '97”Призначення платежу

Зв'язатися з нами можна за адресою [email protected]

Про це Інформує своїх читачів сайт ЮА Обозрєватель, з посиланням на Хартія 97