Євросоюз готує жорсткіші санкції проти білоруського режиму

Євросоюз готує жорсткіші санкції проти білоруського режиму

Ціла низка товарів потрапить під заборону.

Єврокомісія (ЄК) пропонує запровадити жорсткіші санкції проти Білорусі за підтримку російської агресії в Україні і таким чином не допустити обходу санкцій, раніше введених проти Росії, повідомляє «Радіо Свобода» із посиланням на проект рішення.

Згідно з документом, планується розширити заборону на постачання до Білорусі товарів подвійного призначення та технологій з обов'язковим включенням до контрактів із третіми країнами умов про неможливість реекспорту товарів до Білорусі. Зокрема, йдеться про продукцію та технології подвійного призначення, які можна використовувати для нарощування промислового потенціалу Білорусі у сфері оборони, безпеки, авіації та космосу.

ЄК також пропонує заборонити постачання до Білорусі навігаційних товарів та предметів розкоші, а також прямий та непрямий імпорт, придбання або передачу алмазів з Білорусі, у тому числі транзитом, непромислових природних та синтетичних алмазів, ювелірних виробів із діамантами.

Проект рішення передбачає заборону на імпорт мінеральних продуктів, включаючи сиру нафту, та заборону на експорт товарів та технологій для використання у нафтопереробці та виробництві зрідженого природного газу.

У той же час, щоб уникнути негативних наслідків для продовольчої безпеки у світі, ЄК пропонує у разі гострої необхідності третіх країн дозволити операторам Євросоюзу брати участь у постачанні сільськогосподарської та харчової продукції, зокрема пшениці та калійних добрив, з Білорусі до третіх країн.

Одночасно пропонується заборонити надавати ще декілька видів послуг, у тому числі аудиторських, архітектурних, технічних та послуг у сфері IT.

Окрім цього, Єврокомісія розглядає можливість заборонити в'їзд до Євросоюзу причепів та напівпричепів, зареєстрованих у Білорусі, та розширити заборону для фінансового сектору Білорусі — зокрема, на прийом депозитів із Білорусі.

Про це Інформує своїх читачів ресурс UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97