Сплав деменції з маразмом.

Сплав деменції з маразмом.

Як Путін із Лукашенком вирішили струснути своїми комплексами.

Кремль після тривалої паузи знову вдався до ядерних загроз. Так, днями окупанти оголосили про навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї. А білоруський фюрер Лукашенко заявив про раптову перевірку ядерної зброї. Про технічні особливості навчань із застосуванням ТЯО та повну катастрофу з ядерною зброєю в Білорусі – в ефірі «Апостроф TV» розповів експерт із озброєнь Олег Катков.

– Навчання щодо використання нестратегічного ядерного озброєння – це дуже рідкісна річ. Вона незвичайна і вибивається із того, що робила російська федерація, скажімо, за останні 10 років.

Та й акцент на цих навчаннях також нестандартний. Бо зазвичай, коли оголошувалися вчення з ядерним озброєнням, то, звичайно, йшлося про стратегічне ядерне озброєння, призначене для знищення людства. Тобто, поразка США, знищення всіх міст, промислових центрів. Або ж Європи – не так важливо.

Однак коли йдеться про тактичне озброєння, слід розуміти, що ця зброя призначена для оперативно-тактичних завдань. І знаходиться у розпорядженні практично нижчого командування в умовах загальновійськового управління Росією. Така зброя призначена для досягнення цілей безпосередньо на полі та в зоні до 1000 км.

Щодо ядерного озброєння як такого, важливо те, що ці навчання мають пройти у південному військовому окрузі. Це округ, який не лише межує з Україною, а й територіально знаходиться на окупованих територіях України. При цьому буде залучено авіацію, військово-морські сили.

Що саме це буде – поки що невідомо. Але якщо йдеться про повноцінне відпрацювання, то це означає, що буде відпрацьовано такий аспект як доставка ядерного озброєння. Бо ці боєприпаси зберігаються на спеціальних базах ядерного озброєння. І це досить складний процес, який вимагає величезної організації. Залучається велика кількість різноманітних структур для вилучення боєприпасу зі складу, його транспортування та розміщення на носії. Також цей процес потребує значного захисту, збереження режиму таємності тощо. І навіть у СРСР такі навчання проводилися нечасто – раз на кілька років – бо це досить масштабний захід.

І тут важливий аспект полягає в тому, що розвідки інших країн не знають, чи транспортуються реальні ядерні боєприпаси, чи їх макети. Тому такі навчання за часів СРСР були досить рідкісними та викликали додаткову напругу за часів «холодної війни».

Щодо навчань, про які заявили у Білорусі – вони аналогічні по суті. Але як би там не було, ядерна зброя в Білорусі — це кумедно. Справа в тому, що в розмові деменції з маразмом, коли Путін з Лукашенком домовлялися про ядерну зброю, вони не могли домовитися щодо літака. Тобто ці диктатори не могли навіть узгодити, про якого носія йдеться.

Зрештою білорусам довелося інтегрувати ядерну зброю під Су-25, який є штурмовиком, дозвуковою машиною і навіть за часів СРСР не був призначений для того, щоб нести ядерну зброю у вигляді бомб, що вільно падають у принципі. Але деменція з маразмом узгодили це і тому білорусам довелося інтегрувати ядерний боєприпас під штурмовик Су-25. При цьому пілот цього літака стає камікадзе, бо він жодним чином не зможе виконати скидання ядерного боєприпасу та відійти від зони ураження. Це просто фізично неможливо, тому що єдина тактика скидання такого боєприпасу – це підхід на надзвуковій швидкості на мінімальній висоті, а після скидання здійснюється максимальний маневр з виходом на форсаж. А у Су-25 навіть форсажу немає, там максимальна швидкість трохи більша за 800 км/год. Але росіяни з білорусами наполегливо продовжують говорити, що інтегрували ядерні боєприпаси під цей літак.

І другий компонент, який формально передано до Білорусі – це ядерні бойові частини до ОТРК «Іскандер». Це балістичні та крилаті ракети, які слід сприймати серйозніше. Але коли ми говоримо про білоруську ядерну зброю, то треба розуміти, що її як такої немає – це російська зброя і контроль за нею залишається саме в Росії.

Про це повідомляє видання ЮА Обозрєватель, з посиланням на Хартія 97