Спецслужби Норвегії викрили масову роботу російських шпигунів

Спецслужби Норвегії викрили масову роботу російських шпигунів

Вони могли готувати диверсії.

Норвезька поліцейська служба безпеки (PST) розкрила діяльність російської розвідки на заході країни. Про це розповів керівник PST у Західній Норвегії Торгілс Лутро в інтерв'ю NRKопублікованому 2 травня

З його слів, служба безпеки вважає, що Росія може готувати диверсії проти об'єктів критичної інфраструктури. Російські шпигуни пересуваються у всьому районі, сказав Лутро. Вони не обов'язково мають російське громадянство, але можуть бути мотивовані діяти від імені Росії, наприклад, грошима чи погрозами. Глава PST не назвав кількість викритих шпигунів.

На питання, чому саме Норвегія та Західна Норвегія такі цікаві для Росії, Лутро відповів, що там розташовано багато зарубіжних потужностей, проходять збори та навчання, а також розробляється зброя, яку можна буде використати проти російської агресії в Україні.

У цьому окрузі розташована найбільша у Північній Європі військово-морська база Хоконсверн, важливі нафтогазові об'єкти, електростанції та інші об'єкти, пов'язані з електропостачанням.

Лутро вважає, що, крім власної вигоди, Росія хоче завдати шкоди репутації Норвегії стосовно її союзників. За його словами, росіяни спробують показати, що Норвегія не контролює ситуацію і не може допомогти союзникам.

Він зазначив, що російська розвідувальна діяльність на норвезькій території посилилася після повномасштабного нападу Росії на Україну у лютому 2022 року.

Про це Інформує своїх читачів портал UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97