Президент Конференції європейських рабинів закликав натиснути на білоруський режим

Президент Конференції європейських рабинів закликав натиснути на білоруський режим

Мінськ має звільнити всіх політв'язнів.

Колишній головний рабин Москви президент Конференції європейських рабинів Пінхас Гольшмідт приєднався до листа нобелівських лауреатів з вимогою натиснути на режим Лукашенка для звільнення політв'язнів. Про це пише політолог Дмитро Болкунець.

Лист був опублікований у березні 2024 року, з того часу його підписали вже 39 нобелівських лауреатів. Документ звернений до урядів країн ЄС та особливо Польщі. Він пропонує тимчасове призупинення регулярних залізничних вантажних перевезень до ЄС із Білорусі, включаючи транзит із Росії та Китаю. Розблокування перевезень має бути здійснене лише в обмін на звільнення політв'язнів.

Зараз Пінхас Гольдшмідт є президентом Конференції європейських рабинів – головною ортодоксальною рабинською організацією у Європі, яка об'єднує понад 700 лідерів провідних релігійних громад у Європі.

У 2024 році він та єврейські громади ЄС загалом стали лауреатом премії Карла Великого (вручається за внесок до об'єднання Європи).

Про боротьбу влади РФ з Гольдшмідтом вперше стало відомо в червні 2022 року: тоді ізраїльські ЗМІ повідомили про те, що через відмову підтримувати війну рабин був змушений виїхати з Росії через два тижні після нападу на Україну, після чого влада РФ спробувала натиснути на лідерів. єврейської громади, щоб ті не переобрали Гольдшмідта на його посаду, яку він обіймає останні 30 років.

У липні Гольдшмідт офіційно залишив свою посаду, а у квітні вже 2023 року на великодньому седері (святковій трапезі) запропонував згадати російських політв'язнів: Іллю Яшина, Олексія Навального, Володимира Кара-Мурзу та інших.

Про це Інформує сайт UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97