Нова віха у війні: як Україна вперше збила Ту 22М3

Нова віха у війні: як Україна вперше збила Ту 22М3

Наступна версія літака існує в РФ лише в одному примірнику.

19 квітня Україні вдалося вперше з початку війни збити російський далекий бомбардувальник Ту-22М3. Цей застарілий, але все ще смертоносний літак використовує ракети Х-22, перехоплення яких є вкрай складним для української ППО. Саме такі літаки РФ часто використовує під час масованих атак Україною.

Історичне знищення першого бомбардувальника Ту-22МЗ у війні РФ проти України стало результатом операції та ГУР у взаємодії з Повітряними силами ЗСУ.

Збитий Ту-22МЗ у ніч проти 19 квітня 2024 року завдав ударів по Україні.

Літак вдалося збити на відстані близько 300 км від України тими самими засобами, якими раніше було вражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 [по данным источников NV, это ЗРК С-200].

Внаслідок поразки бомбардувальник зміг долетіти до району Ставрополя, де впав та розбився.

Чотири пілоти літака Ту-22М3 катапультувалися під час падіння, двох знайшли живими, один загинув, ще одного шукають.

Це перше успішне знищення стратегічного бомбардувальника у повітрі під час бойового вильоту протягом повномасштабного вторгнення Росії до України.

NV нагадує про основні характеристики літаків Ту-22М3, які є носіями небезпечних ракет Х-22.

Найтаємніший

До 1992 року в пресі не було жодної згадки про «Вироб 45» — так у СРСР називали дальні надзвукові ракетоносці-бомбардувальники із змінною стрілоподібністю крила сімейства Ту-22М. Потім гриф особливої ​​таємності було знято, але досі істотна частина інформації про проект відсутня.

Відомо, що Ту-22М3 наприкінці 1970-х прийшов на зміну Ту-22М2. У тієї моделі, за даними російських військових істориків, було чимало важливих недоліків; крім того, їхнє масове серійне виробництво було заборонено за Договором про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ОСВ-2) 1979 року.

Перший політ Ту-22М3 здійснив 20 червня 1977 року, з 1978-го запущений у серійне виробництво на Казанському авіазаводі імені Горбунова. 1993 року випущено останній екземпляр.

Достеменно невідомо, скільки справних Ту-22М3 перебуває на озброєнні армії країни-агресора сьогодні. Експерт Том Купер вважає, що всього таких машин у середині 2010-х років залишилося не більше 60, з них половина – у стані бойової готовності.

Літаки базуються на аеродромах Оленья, Шайківка, Біла та Дягілєво. У грудні 2022 року, як мінімум, один Ту-22М3 був серйозно пошкоджений після атаки безпілотників по Дягілєву — після цього агресор перемістив свою стратегічну авіацію на інші локації.

Основні характеристики

Екіпаж: 4 особи

Розмах крила: від 23,3 до 34,3 м залежно від кута стріловидності

Довжина: 42 м

Висота: 11 м

Злітна вага: 112 т

Граничне навантаження: 2,5 g

Максимальна швидкість на висоті: 2300 км/год

Крейсерська швидкість: 930 км/год

Стеля висоти: 13,3 км

Дальність польоту: 6800 км

Навіщо створювався

Якщо коротко — для ядерної війни. Надзвуковий ракетоносець мав за умов конфлікту наддержав випустити відразу три гіперзвукові ракети Х-22 по американському авіаносці з відстані щонайменше 600 км.

Похибка ракет (кругове відхилення) була колосальною, сказав наразі військовий експерт Павло Лузін. «Це ракета, яка наводиться на авіаносець — на величезну купу заліза, металу, сталі, те, що видно головці самонаведення. Ця ракета переважно передбачалася у ядерному виконанні. Плюс-мінус 200-300 метрів – яка, загалом, різниця?!» – Прокоментував він.

Також Ту-22М3 може нести до 12 тонн бомб, що вільно падають, один залп здатний накрити площу, рівну 35 футбольним полям. На відміну від Ту-22М2, може одночасно застосовувати крилаті ракети та бомби.

Бойові вильоти Ту-22М3 були відносно успішними в Афганістані та Сирії, де не було сучасної ППО. Але вже в ході війни в Грузії 2008 року одна з машин була збита відразу після бомбометання — і польоти дальньої авіації припинилися до кінця конфлікту.

У ході повномасштабного вторгнення в Україну

У квітні 2022 року, за інформацією Інституту вивчення війни, Ту-22М3 бомбили завод Азовсталь, де тримав оборону гарнізон Маріуполя. Але здебільшого РФ застосовує ці літаки як ракетоносці, запуски ракет Х-22 відбуваються у глибокому тилу, де немає ризику поразки літака українським винищувачем чи наземною ППО.

Як зазначив в інтерв'ю NV експерт, дослідник історії авіації Михайло Жирохов, росіяни пускають або з Астраханської області над полігоном, де немає людей, або над Каспійським морем, що пов'язано з особливостями Х-22. «Це дуже стара ракета, у якій використовується рідке ракетне паливо. До того ж воно настільки високотоксичне, що під час заправки ракети техніки мають одягати загальновійськовий захисний комплект із протигазом. У той же час, це ракетне паливо нестабільне. А найбільше відмови ракет відбувається саме під час пусків. Тобто, простіше кажучи, Х-22 може не завести двигун», — зазначив він.

Відомі і випадки заходу Ту-22М3 на запуски в акваторії Азовського моря.

Потужна (960 кг вибухівки), але вкрай неточна ракета Х-22 двічі спричиняла масову загибель мирних жителів України.

27 червня 2022 року — удар по торговому центру Амстор у Кременчуці, загинуло 22 особи, понад 60 поранено. Дві ракети, ймовірно, були націлені на завод Кредмаш, але застаріла електроніка визначила як мету будівлю супермаркету по сусідству.

14 січня 2023 року одна ракета вразила житлову багатоповерхівку на Набережній Перемоги в Дніпрі, 46 загиблих, 75 постраждалих. Під'їзд повністю знищено. Х-22 тоді використовувалися для ударів по українській енергетичній інфраструктурі, проте поряд із будинком жодних енергетичних об'єктів немає.

Плюси і мінуси

Досі достовірних даних про збиття Х-22 немає — до весни 2023 року вони були надто швидкими для української ППО. Проте надходження озброєння сучасних західних систем (Patriot, SAMP/T, Iris-T) ставить невразливість цих російських крилатих ракет під питання.

Крім того, такі ракети вже давно не випускаються, а про хоч якийсь серйозний арсенал прийшли їм на зміну Х-32 нічого невідомо.

Якщо говорити про носіїв ракет, то життєвий ресурс фюзеляжів добігає кінця (наймолодшій машині вже 30 років). Слабким місцем Ту-22М3 вважається двигун: лише у 2019 році зафіксовано дві аварії під час польотів у районах Астрахані та Мурманська, як мінімум троє пілотів загинули.

Літак наступної серії, Ту-22М3М, поки що існує тільки в одному екземплярі.

Про це Пише видання ЮА Обозрєватель, з посиланням на Хартія 97