Аналітик назвав ключове озброєння з нового пакету допомоги США

Аналітик назвав ключове озброєння з нового пакету допомоги США

Цінніше, ніж ATACMS.

Військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий назвав, що вважає в пакеті допомоги США ціннішим за далекобійні ракети ATACMS.

Про це він сказав в інтерв'ю «Новінарне». Він зазначив, що в рамках цієї допомоги в Україну вже летять саме снаряди та різні ракети, не техніка.

«Вже мають прийти 300-кілометрові Атакамси, що, звичайно, дуже змінює розклад. Та модифікація, яка є у нас зараз – це максимум 165 км і з неї ми вичавили максимум. Ми фактично нею вирішили одну із ключових проблем минулого року на полі бою – це проблема російських вертольотів. Ми буквально одним ударом по 4-х аеродромах цими 165-кілометровими атаками вдарили. І як явища гелікоптерів уже на полі бою немає. Тепер чекаємо на 300-кілометрові», – прокоментував Дикий.

Він наголосив, що тепер відповідно «майже подвоюється» та територія, на якій росіяни не зможуть почуватися спокійно і на якій не зможуть постійно базувати свою техніку. Їм доведеться постійно мобільно пересуватися, ховатися і т.д.

Водночас військовий зазначив, що 300-км «атакамсів» не буде надто багато, бо їх не так багато було випущено. Тому «засипати» ними окупантів не вдасться, але буде можливість працювати по важливих ворожих об'єктах точково – по штабах, аеродромах, складах.

«Але як на мене, свою роль відіграють речі простіші. Артилерійські снаряди. Це не про нові можливості. Це про можливості, які в нас були і потім Трамп забрав. Але наразі ці можливості повертаються. Тому що війна з артою і без арти – це дві різні війни насправді… Тепер нам їдуть снаряди. І якщо їх буде стільки, скільки було у 2023 р., то це дуже суттєво впливатиме на перебіг війни. Це змінює дуже багато. Тоді дрони займуть свою нішу – це точні засоби ураження близького радіусу дії. А те, що далі, за 10 км, відпрацьовуватиме арта, яка чудово це робила у 2023 році», – наголосив Дикий.

За його словами, якщо Україна отримає обіцяні американцями артснаряди і за чеською ініціативою, то цього виставить на рік у режимі «ні в чому собі не відмовляти», чи можна розтягнути на 1,5-2 роки – «де в чому себе обмежуючи, але в розумних межах”.

«Випуск снарядів налагоджується все ж таки дуже повільно. Європа дає нам зараз практично все, що випускає. Коли річна норма армії Франції була 7 тис снарядів на рік, а нам треба 10 тис снарядів на день… Єдина країна, яка мала досить великі запаси на складах – це США. Я дуже сподіваюся, що в адміністрації Байдена буде рішення надіслати нам зараз усі касетні снаряди. Штати все одно зняли їх із використання. Вони самі їх не вигодовують. І їх, між іншим, на складах 3 млн.», – сказав Дикий.

Про це Інформує видання ЮА Обозрєватель, з посиланням на Хартія 97