У травні на білорусів чекають круті зміни

У травні на білорусів чекають круті зміни

Третій місяць весни готує мешканцям країни чимало сюрпризів.

Багато хто з них пов'язаний з фінансовим сектором і вплине на життя простих людей. banki24.by.

Почнемо із приємного. У травні у білорусів будуть довгі вихідні. Це вдасться завдяки перенесенню робочого дня з понеділка 13 травня на суботу 18 травня. Тоді вийде, що вільний від роботи період більшості найманих працівників триватиме з 11 по 14 травня (до Радуниці).

Крім того, у травні нікуди не подінуться вихідні на 1 травня (середа) та 9 травня (четвер). Бажаючі можуть використовувати нехитрий лайфхак: взяти вихідний власним коштом 10 числа та збільшити травневі міні-канікули до 6 днів — з 9-го до 14-го.

БНБ-Банк поінформував, що з 1 травня зміняться умови щодо карток 1-2-3. Так, зміняться умови нарахування манібеку для карток 1-2-3. Перша виплата за новими умовами буде у червні.

Манібек нараховуватиметься за операції від 10 BYN. Розмір манібеку за операції в інтернеті становитиме 1% від суми операції від 10 BYN та вище.

Манібек за операції в ЄРІП в мобільному додатку BNB-Bank залишиться 2% і виплачуватиметься лише за гілки «Комунальні платежі», «Мобільний зв'язок» та «Освіта та розвиток». При цьому максимальний манібек за операції в ЄРІП становитиме 15 BYN сумарно і не більше 5 BYN по гілці «Мобільний зв'язок».

Манібек виплачуватиметься лише тим клієнтам, які в період з 1 по 5 число кожного місяця, наступного за звітним, відзначать у мобільному додатку BNB-Bank бажання отримувати манібек.

Запроваджується щомісячна плата за обслуговування картки 1-2-3. Плата становитиме 5 BYN сумарно за всі наявні у клієнта картки 1-2-3.

Також з 1 травня зміняться умови зняття готівки для особистих та зарплатних карток 1-2-3 у банкоматах інших білоруських банків: безкоштовно до 1000 BYN на місяць, більше – з комісією 3% (мінімум 5 BYN).

Банк БелВЕБ з 10 травня вводить комісію за направлення належному бенефіціару (банку, який обслуговує належного бенефіціара) заяви платника на повернення коштів, помилково перерахованих (зарахованих) на рахунок належного бенефіціара у розмірі 20 BYN з ПДВ.

МТБанк повідомив, що вирішив припинити роботу майданчика MTBankFX із 1 червня. У зв'язку з цим клієнти банку можуть закрити свої поточні позиції щодо їх справедливої ​​вартості у строк до 30 травня включно.

Банк ВТБ (Білорусь) розповів, що з 2 травня встановлює комісію за поповнення поточних рахунків та карток готівкою у доларах США та євро, а також за зарахування переказів у цих валютах з інших банків. Плата становитиме 3% від суми (мінімум 3 USD або 3 EUR в екв.).

Є корисне для трудових мігрантів та студентів з Білорусі до РФ. Так, з 1 травня фінансові організації РФ повинні зробити безкоштовними перерахування на рахунки того ж таки клієнта в іншому банку на суму до 30 млн RUB на місяць за СБП та реквізитами. Скористатися новими нормами зможуть клієнти 200 банків Росії.

Більшість гравців ринку заявили, що реалізують новий функціонал у термін. Нововведення посилить конкуренцію кредитних організацій за клієнтів, очікують російські фінансові експерти.

З 1 травня в РФ буде знижено на 15,6% ставки акцизів на ігристі вина РФ і змінено ставки на кріплене вино. Ставки акцизів на кріплене вино розраховуватимуться за 1 л продукції, а чи не за 1 л безводного етилового спирту.

Нагадаємо, паралельно в Росії підвищують імпортне мито на алкоголь із недружніх країн. Так, мито на пиво збільшується у 2,5 рази. Мита на вермути, ігристі та тихі вина піднімаються до 20%, але не менше 1,5 USD за літр.

Про це Інформує своїх читачів сайт UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97