Президент Сербії відмовився від членства в БРІКС

Президент Сербії відмовився від членства в БРІКС

Країна націлена на вступ до ЄС.

Сербія не приєднуватиметься до блоку БРІКС, в якому полягає Росія, оскільки країна націлена на вступ до Євросоюзу, заявив президент Сербії Олександр Вучич.

Так він відповів на висновки експерта Американського інституту підприємництва (American Enterprise Institute) Івана Страднера, яка заявила про те, що сербський президент «мріє відмовитися від шляху до Євросоюзу заради членства в БРІКС», зазначає The Moscow Times.

«Звідки вона знає, що я думаю. Хіба вони мені вставили якийсь чіп і зараз займаються тим, що читають мої думки, що мені сниться і що мрію? Вони що збожеволіли всі разом? Я виключно поважаю БРІКС, але Сербія перебуває на європейській дорозі, і Сербія на ньому залишиться», – сказав Вучич.

За його словами, джерелами таких міркувань є «російський Telegram». Вучич зазначив, що багато хто намагається штовхнути Сербію з європейського шляху, але він залишається на ньому «спеціально, щоб вони нервували».

Сербія може вступити до ЄС через рік, два чи три — терміни залежать «не від нас, а від них», наголосив глава республіки. Белград подав заявку на вступ до ЄС у 2009 році. З 2012-го у Сербії є офіційний статус кандидата на вступ до ЄС.

Голова Євроради Шарль Мішель заявляв, що ЄС та кандидати в нього мають поставити для себе «чітку мету» та бути готовими до розширення до 2030 року. За його словами, на цей час до блоку можуть приєднатися балканські країни, включаючи Сербію.

2023 року після перемоги коаліції Вучича на парламентських виборах він пообіцяв «продовжити подорож» Сербії до Європи.

Про це Інформує своїх читачів видання UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97