Послу РФ у Таджикистані вручили ноту

Послу РФ у Таджикистані вручили ноту

Через ситуацію з таджиками у країні.

МЗС Таджикистану вручило ноту послу РФ Семену Григор'єву у зв'язку з «масовими випадками прояву підкреслено негативного ставлення» до громадян цієї країни в Росії, а також «повсюдного порушення їхніх прав та свобод» на її території. «Такого роду дії застосовуються виключно щодо громадян Таджикистану, що докорінно несумісне з духом та традиціями таджицько-російських відносин», – заявило відомство в Душанбе в понеділок, 29 квітня, повідомляє «Німецька хвиля».

Напередодні на сайті таджикистанського зовнішньополітичного відомства було розміщено коментар у зв'язку з проблемою громадян країни, які перебувають у зонах тимчасового утримання кількох московських аеропортів. «Станом на кінець дня 27 квітня в зоні тимчасового утримання громадян міжнародного аеропорту Внуково російської столиці без забезпечення належних санітарних умов перебувають 954 громадяни Таджикистану. Серед громадян, що застрягли, є студенти-таджикистанці, які проходять навчання на території Росії за рахунок освітніх квот уряду РФ», – вказав таджикистанський МЗС.

За його даними, після багатогодинного очікування в'їхати до РФ дозволили 322 громадян Таджикистану. Ще 306 осіб російська влада внесе до так званого «список видворюваних», вже висунуто 27 осіб, повідомляється далі. При цьому “подібні обмежувальні заходи застосовуються виключно щодо громадян Таджикистану”, заявили в Душанбе. Крім того, складна ситуація з громадянами Таджикистану, що прилетіли до РФ, склалася в інших московських аеропортах – Жуковському, Домодєдово і Шереметьєво. У їхніх зонах утримання без належних умов перебувають десятки таджикистанців, зазначається у заяві.

Про це повідомляє сайт UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97