В оточенні Путіна не повірили в причетність України до теракту в «Крокусі»

В оточенні Путіна не повірили в причетність України до теракту в «Крокусі»

Жодних доказів немає, і Путін про це знає.

Чиновники з оточення президента Росії Володимира Путіна не вважають, що Україна пов’язана із нападом радикальних ісламістів на концертну залу «Крокус сіті хол», пише Bloomberg.

За словами чотирьох джерел, близьких до Кремля, жодних доказів причетності Києва до теракту немає, і Путін про це знає, оскільки особисто був присутній на обговореннях, де чиновники дійшли такого висновку. Незважаючи на це, він, як і раніше, має намір використати трагедію, щоб змусити росіян згуртуватися навколо війни в Україні, заявив один із співрозмовників агентства.

Джерела додали, що майже ніхто із знайомих їм представників російської політичної та ділової еліти не вірить, що за терактом у «Крокусі» стоїть Україна. Вони також зазначили, що в Кремлі «були шоковані нездатністю ФСБ запобігти збройному нападу на людей, які прийшли на концерт», хоча силовики мали час вжити заходів з урахуванням того, що США заздалегідь попередили їх про загрозу.

Двох співрозмовників агентства стверджують, що у зв’язку з цим провалом деякі посадові особи можуть бути відправлені у відставку. Також очікуються перестановки у керівництві силових структур.

Путін уже двічі намагався пов’язати Україну з найкривавішим терактом у Москві за більш ніж 20 років, з якого розпочався його п’ятий президентський термін, хоча відповідальність за напад взяла на себе «Ісламська держава».

Напередодні він заявив, що атаку здійснили радикальні ісламісти, але її замовників слід шукати в Україні та серед тих, хто з 2014 року воює з Росією руками неонацистського київського режиму. Президент також висловив невдоволення тим, що США «намагаються переконати своїх сателітів та інші країни світу» у відсутності «київського сліду» у московському теракті та звинувачують у всьому ІДІЛ. Попередження Вашингтона, зроблені до трагедії, він називав «шантажем» та «провокацією» з метою «залякати та дестабілізувати суспільство».

Наступного дня після нападу Путін говорив, що Україна організувала для втечі терористів вікно на державному кордоні. Прямих доказів цього немає. Путін і силовики посилаються на те, що бойовиків затримали в Брянській області, проте поряд також знаходиться кордон Білорусі, диктатор якого Олександр Лукашенко заявив, що нападники на «Крокус» планували втекти саме до його республіки, але через посилення заходів безпеки «відвернулися і пішли на ділянку українсько-російського кордону».

Тим часом версію Путіна про причетність України та «англосаксів» до теракту активно просувають «яструби»: секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев та голова ФСБ Олександр Бортніков. Останній заявив, що отримані спецслужбами «напрацювання» нібито свідчать про те, що за цим нападом стоять США, Великобританія та Україна. Коло підозрюваних розширюватиметься, наголосив він.

Хоча відповідальність за напад, внаслідок якого загинули 139 людей, узяв осередок ІДІЛ в Афганістані, після заяв Путіна і Бортнікова спецслужби не мають іншого виходу, крім як доводити винність України та Заходу, вважає експерт з ФСБ і російської розвідки Андрій Солдатов.

Твердження Путіна та високопоставлених силовиків про причетність Києва, які слідом за ними просувають провоєнні блогери та державні ЗМІ, пов’язані зі спробами Кремля «виправдати вторгнення в Україну» і представити її як «екзистенційну загрозу для Росії», вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) .

В результаті керівництво РФ «очевидно ігнорує» загрози, які ІДІЛ представляє для країни, і віддає перевагу піар-ефекту, вважають в ISW: «Мабуть Кремль вирішив, що інформаційна цінність звинувачень на адресу України коштує будь-яких ризиків безпеки та людських жертв».

Про це Пише ресурс UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97