Стало відомо, скільки далекобійних ракет ATACMS США таємно відправили Україні.

Стало відомо, скільки далекобійних ракет ATACMS США таємно відправили Україні.

У New York Times розкрили подробиці.

У березні Україна таємно отримала від США понад 100 ракет великої дальності ATACMS та велику кількість одиниць касетних боєприпасів у рамках пакету допомоги на 300 мільйонів доларів. New York Times із посиланням на високопоставленого американського представника.

Зазначається, що вказану допомогу було надано після того, як президент США Джо Байден таємно схвалив передачу ATACMS у лютому.

До цього США відправляли Україні ATACMS дальністю 100 миль (близько 165 км). Однак Україна давно просила ракети, які можуть подолати 190 миль (понад 300 км), пише NYT.

Отриманими в березні ракетами Україна, зокрема, вразила російський військовий аеродром у Джанкої у Криму, знищивши російські комплекси С-300 та С-400, а також російські війська на південному сході України минулого тижня, сказало джерело NYT.

Чиновники Білого дому тримали цю допомогу у секреті, щоб не інформувати росіян, які могли відвести свої сили та сховати склади. Представники адміністрації Байдена наголосили, що березневий пакет зброї був тимчасовим заходом для забезпечення України боєприпасами лише на кілька тижнів.

Додаткові ракети більшої дальності також були включені на допомогу Україні на 60,8 мільярда доларів, схвалену Конгресом і підписану президентом США.

24 квітня радник президента США Джейк Салліван підтвердив, що у лютому Байден доручив надати Україні ракети ATACMS у «значній кількості». Проте точної цифри він не назвав. Це сталося після того, як Росія використала проти України північнокорейські балістичні ракети, а також збільшила атаки на цивільну інфраструктуру.

Передача ракет почалася в рамках пакету допомоги, про який США оголосили 12 березня, повідомив заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател.

Про це Пише сайт UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97