Politico: Сербія проміняла Росію на Китай

Politico: Сербія проміняла Росію на Китай

Белград найчастіше «розігрує китайську карту», ​​оскільки вона вважається менш провокаційною.

Приїзд китайського лідера Сі Цзіньпіна до Белграда в рамках європейського турне викликав безпрецедентний ентузіазм у Сербії – країні, яка часто вважається одним із найвідданіших союзників Китаю в Європі.

«Я сказав йому, що як лідера великої держави його зустрічатимуть з повагою в усьому світі, але такої поваги та кохання, яку він зустріне в нашій Сербії, він не знайде більше ніде», – сказав президент Александар Вучич після церемонії зустрічі. Politico.

Сербія виділяється як країна, яка першою прийняла китайські інвестиції в Європу – масштабні інфраструктурні проекти, як будівництво автомагістралей, металургійного заводу та гірничодобувного басейну. Однак це розширення дорого обійшлося Сербії, яка накопичила борговий тягар у розмірі близько 3,7 мільярда євро через поширену практику об'єднання китайських інвестицій у кредитні схеми.

Сербія також є єдиною європейською країною, яка придбала китайські системи протиповітряної оборони HQ-22 «Hong Qi», що здивує через складність їх інтеграції в європейські системи озброєнь.

Приїзд Сі зустріли суворими заходами безпеки, які фактично зупинили сербську столицю: понад 6 500 поліцейських були розміщені в ключових точках уздовж маршруту візиту, надаючи китайському правителю велич, що відповідає його меті посилити значення країни на Заході.

Сербія, відома своїми тісними зв'язками з Росією та частою критикою політики Брюсселя, виявляється корисним інструментом у цьому прагненні, незважаючи на свій скромний розмір та економічний вплив.

«Цей візит показує, що Сербія проміняла Росію на Китай, коли йдеться про її головного партнера, щоб торгуватися із Заходом. Повномасштабне вторгнення в Україну поставило сербсько-російські відносини під пильний контроль, тому уряд бачить вигоду в тому, щоб частіше розігрувати китайську карту, оскільки вона вважається менш провокаційною», – сказав Вук Вуксанович, експерт із китайсько-сербських відносин і старший науковий співробітник Бєлградського центру політики безпеки.

За його словами, Балкани, і Сербія зокрема, стали ще цікавішими для Китаю зараз, коли одна з ініціативи «Один пояс, один шлях» через Росію та Білорусь була фактично відрізана повномасштабним вторгненням в Україну.

Нагадаємо, 8 травня Китай та Сербія домовилися про «спільне майбутнє» під час візиту Сі Цзіньпіна до цієї балканської країни. Дві країни підписали 29 угод, які сприяють правовому, нормативному та економічному співробітництву.

Про це Інформує портал ЮА Обозрєватель, з посиланням на Хартія 97