Дональд Туск: Європа перейшла в передвоєнну епоху

Дональд Туск: Європа перейшла в передвоєнну епоху

Такого не було із 1945 року.

Політики та експерти по всій Європі стверджують, що Росія може атакувати країни НАТО протягом кількох років. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що настав передвоєнний час.

«Зараз найбільше турбує те, що можливе буквально будь-який сценарій. Ми не переживали таку ситуацію з 1945 року. Я знаю, що це звучить нищівно, особливо для людей молодого покоління, але ми маємо морально звикати до нової доби. Ми у довоєнний час. Я не перебільшую. Щодня це все очевидніше», – розповів він в інтерв'ю El pais.

Політик додав, що коли Росія атакує міста на заході України, на польській ділянці кордону також чути звуки вибухів. Туск зазначив, що він мав у Європейській раді цікаву дискусію з президентом Іспанії Педро Санчесом. Той просив припинити використовувати слово «війна» у заявах щодо України.

Він стверджував, що люди не хочуть відчувати загрозу таким чином, що в Іспанії звучить абстрактно. Я відповів, що у моїй частині Європи війна більше не є абстракцією і що наш обов'язок – не сперечатися, а діяти і готуватися до захисту», – наголосив прем'єр Польщі.

На його думку, зараз головним завданням для Європи є захист України та збереження її як незалежної та цілісної держави.

«Від нас залежить уникнення песимістичних сценаріїв. Їхня ситуація сьогодні набагато важча, ніж рік тому, але й набагато краща, ніж на початку війни, коли солдати Путіна були на підступах до Києва. Можливо, про війну в Україні варто думати у довгостроковій перспективі. Це означає, що європейські країни матимуть все більше нових обов'язків», – сказав Туск.

Він також закликає європейців витрачати більше на оборону. Зокрема, нагадав про необхідність спрямовувати щонайменше 2% ВВП на оборону згідно з фундаментальним принципом НАТО.

«Ми повинні витратити все, що можемо, щоб закупити техніку та амуніцію для України, тому що ми живемо у найкритичніший момент після закінчення Другої світової війни. Усі вирішать наступні два роки. Якщо ми не зможемо підтримати Україну достатньою кількістю техніки та боєприпасів, якщо Україна програє, ніхто в Європі не зможе почуватися безпекою», – підсумував він.

Ймовірність війни РФ та НАТО

Нагадаємо, раніше німецьке видання Bild опублікувало сценарій військових навчань Німеччини, під час яких німецькі збройні сили готуються до гібридної атаки Росії на східному фланзі НАТО.

У Міністерстві оборони Литви прокоментували ситуацію. Там заявили, що поки що немає загрози нападу Росії на НАТО, тому що Москва зосередилася на війні проти України.

Новий президент Фінляндії нещодавно заявив, що вважає малоймовірним напад РФ на його країну, яка нині є членом НАТО.

Однак розвідка Естонії дотримується іншої думки. Там вважають, що Росія вже готується до війни з НАТО, це може статися протягом десяти років.

Про це повідомляє видання UA-Obozrevatel, з посиланням на Хартія 97